Nieuw beleid voorkeursgeneesmiddelen

 In 2017, Archief

Vanaf 1 januari 2018 zal het beleid van de Wijchense apotheken veranderen met betrekking tot de voorkeursgeneesmiddelen. De apotheek heeft u hierover een brief verstuurd. Hieronder proberen wij u uit te leggen wat er verandert en waarom.

Voorkeursgeneesmiddelen zijn medicijnen die op een voorkeurslijst staan van uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft voor deze medicijnen een gunstige prijs kunnen afspreken met bepaalde farmaceutische fabrieken, en deze medicijnen zijn dus goedkoper dan de zelfde medicijnen van een andere fabriek. De inhoud en kwaliteit van de medicijnen van verschillende fabrieken zijn vergelijkbaar. Door de voorkeursmedicijnen te gebruiken draagt u uw steentje bij aan het betaalbaar houden van de steeds stijgende zorgkosten.

Omdat de afspraken van de verzekeraars met de farmaceutische fabrieken steeds wijzigen, wijzigt ook de lijst met voorkeursgeneesmiddelen voortdurend. Daardoor kan het zijn dat het merk (de fabriek) van uw medicijnen ook wijzigt. U krijgt wel hetzelfde medicijn, maar de tablet ziet er anders uit omdat het in een andere fabriek gemaakt is. De werking is wel precies hetzelfde.

De apotheken zijn verplicht om de medicijnen van de voorkeurslijst mee te geven. Ook als er een wijziging is van voorkeursmerk moet dit door de apotheek gevolgd worden. Dit gaat bijna altijd goed, omdat de inhoud en kwaliteit van de medicijnen precies hetzelfde is. Wel geeft het vaak onduidelijkheid of onrust bij een patiënt als hij zijn vertrouwde medicijn moet omruilen voor een ander.

In een enkel geval merken mensen klachten of bijwerkingen van het ene merk medicijn, waar zij geen last van hebben bij het andere merk medicijn. In dat geval kan de huisarts ‘medische noodzaak’ op het recept schrijven. Hiermee is de apotheek verplicht om toch het gewenste merk medicijn mee te geven, ook als dat niet op de voorkeurslijst staat. Het gaat dan meestal om een duurder medicijn. De apotheek krijgt vaak alleen de kosten van de goedkopere variant vergoed door de zorgverzekeraar, en betaalt het verschil dus uit eigen zak. De laatste jaren hebben de apotheken dit gedaan uit coulance voor de patiënten.

Wat er nu verandert, is dat de zorgverzekeraars boetes gaan opleggen aan apotheken die relatief meer medicijnen uitgeven waar ‘medische noodzaak’ op staat. Dus naast de extra kosten die de apotheken al hadden voor de ‘medische noodzaak’-recepten, worden ze nu ook nog beboet voor hun coulance. Dit vinden veel apotheken te ver gaan, vandaar dat het beleid met betrekking tot ‘medische noodzaak’ gaat veranderen, ook in Wijchen.

De medicijnen die uw verzekeraar heeft staan in zijn voorkeurslijst kunnen door de apotheek direct worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. De medicijnen die niet op deze voorkeurslijst staan (zelfs als er medische noodzaak op het recept staat) moet u voortaan zelf afrekenen bij de apotheek. U kunt zelf proberen deze kosten te declareren bij uw zorgverzekeraar. Dit lukt het gemakkelijkste als u een restitutie-polis bij uw verzekeraar heeft afgesloten.

Natuurlijk is het ook mogelijk om samen te kijken naar de medicijnen die u gebruikt. In veel gevallen is het mogelijk om van merk medicijnen te wisselen. Ook kan er gekeken worden naar een vergelijkbaar alternatief medicijn. Als u hierover vragen heeft dan kunt u een afspraak bij uw huisarts maken.

Recent Posts