Uitstrijkje (BVO)

Alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar worden eens per 5 jaar uitgenodigd deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit onderzoek wordt ook wel uitstrijkje genoemd. Bij het onderzoek worden cellen van de baarmoedermond afgeveegd. Dit is in het algemeen niet pijnlijk. De cellen worden opgestuurd naar het laboratorium, waar wordt gekeken of er cellen aanwezig zijn die wijzen op (een voorstadium van) baarmoederhalskanker.

Door het onderzoek is het mogelijk om baarmoederhalskanker te ontdekken op een moment dat u het zelf nog niet kunt voelen of merken. Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Wij adviseren u aan dit onderzoek deel te nemen. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig, het onderzoek is gratis.

Als u wil deelnemen kunt u, nadat u een oproep heeft gehad, een afspraak maken bij een van onze doktersassistentes. Zij zal het uitstrijkje maken. De uitslag van dit onderzoek is na 1-2 weken bij ons bekend. Belt u zelf even naar onze assistentes om te informeren naar de uitslag van dit onderzoek.

Voor meer informatie kunt u hier doorklikken naar de site van bevolkingsonderzoek oost baarmoederhalskanker.