Veelgestelde vragen over het corona virus & antwoorden van uw eigen huisarts

 In 2020, Nieuws

Ik denk dat ik corona virus heb. Moet ik getest worden?
Eerder werden mensen met mogelijk Corona getest door de GGD om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Nu het virus wijd verspreid is, is dit niet meer nodig en ook niet meer mogelijk gezien het beperkt aantal testen. Alleen als u opgenomen moet worden in het ziekenhuis wordt u nog getest op corona virus. Alleen bij uitzondering wordt u nog thuis getest. Werkt u in de gezondheidszorg en het onderwijs, dan bent u mogelijk een uitzondering. Overleg met uw werkgever hierover.

Ik denk dat ik corona virus heb, loop ik gevaar?
Bij de meeste mensen (meer dan 80%) geeft het corona virus slechts milde klachten: hoesten, verkoudheid, je gammel voelen. Bij minder dan 1 op de 5 zijn de symptomen erger en zijn ze te vergelijken met een longontsteking. Een aantal van deze mensen moet naar het ziekenhuis om zuurstof te krijgen. Van de mensen die naar het ziekenhuis moeten wordt ongeveer 1 op de 5 zo ziek dat ze op de intensive care behandeld moeten worden.

Kinderen lopen nauwelijks gevaar maar volwassenen wel. Hoe ouder, hoe meer risico. Dat geldt ook als u onderliggende ziekten heeft als bijvoorbeeld diabetes, longziekte, hartziekte, of een verminderde weerstand dan is het goed om extra voorzichtig te zijn en laagdrempeliger te overleggen mocht u klachten ontwikkelen.

Wat kan ik zelf doen tegen het virus?
Het allerbelangrijkste is het helpen voorkómen door de richtlijnen van de overheid op te volgen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19). Dit geldt óók als u jong en gezond bent (en een lage kans heeft om heel ziek te worden van het virus), want u helpt zo mee om de ziekte niet te verspreiden en daarmee redt u levens!

Mocht u toch symptomen van het corona virus krijgen dan is er geen medicijn wat zorgt dat het sneller overgaat. Uw lichaam maakt zelf antistoffen aan en ruimt het virus op. Neem tegen koorts of pijnklachten paracetamol (volwassenen: 3x 1000 mg per dag) en blijf in quarantaine. Als u denkt dat de symptomen te ernstig zijn dan belt u met de huisarts. Als u ouder bent (70-plus), of als u bepaalde aandoeningen heeft waarvoor u normaal gesproken een uitnodiging krijgt voor de griepprik, dan belt u eerder met de huisarts voor overleg.

Ik ben longpatiënt, welke consequenties heeft dit virus voor mij?
Voor u gelden ten eerste dezelfde adviezen als voor alle Nederlanders: blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand, en let op de hygiëne (handen wassen etc.). Verder is het zo dat het juist nu extra belangrijk is om uw (eventuele) longmedicatie juist en consequent te gebruiken. Juist niet minderen of stoppen dus! Bel met de praktijk als u met deze adviezen niet uitkomt.

Over de huisartspraktijk

Is de praktijk nu helemaal gesloten?
Nee, de praktijk is elke dag geopend. Om verspreiding van het virus te stoppen kunt u niet zomaar langs te komen. Bel de praktijk. Zo nodig plant de assistente een (telefonische) afspraak in.

Mijn afspraak is afgezegd vanwege het corona virus, wat nu?
Als uw probleem niet spoedeisend is of als het een routine controleafspraak betrof: bel dan over zes weken om een nieuwe afspraak te plannen. U kunt ook overwegen om een telefonische afspraak te maken of een e-consult aan te vragen (https://bronckhorstlaan.nl/patientenomgeving). Via een consult kunt u eventueel ook een foto meesturen. Dit is handig als het bijvoorbeeld een huidklacht betreft.

Mijn medicatie is op, wat moet ik doen?
U kunt gewoon uw herhaalrecepten blijven aanvragen. Het is niet nodig om extra of eerder medicijnen aan te vragen – er zijn voldoende medicijnen in voorraad.
De herhaalrecepten zijn aan te vragen via Uwzorgonline app, de website in de patiëntenomgeving (wanneer u een gekoppeld account heeft) en telefonisch.

Het delen van medische gegevens voor de huisartsenpost en de spoedeisende dienst

Het is belangrijk dat voor de behandeling van spoedeisende klachten de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis beschikt over uw medische gegevens.

U kunt zelf toestemming regelen voor het inzien van medische gegevens

Dit kan door te bellen naar de praktijk, het online geven van toestemming via de website volgjezorg.nl of via het toestemmingsformulier dat te vinden is op de voorpagina van de praktijk Bronckhorstlaan. U hoeft het formulier niet te brengen. Het kan eventueel via de post of via een eConsult verzonden worden.

In verband met de corona crisis heeft de Minister De Jonge van Volksgezondheid het tijdelijk mogelijk gemaakt dat de Huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis uw gegevens direct kunnen inzien als u daar op het moment dat u contact opneemt toestemming voor geeft.

Zie voor meer informatie:
www.bronckhorstlaan.nl
www.volgjezorg.nl
www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nieuws/inzage-medisch-dossier-mag-alleen-met-toestemming-patient

Recent Posts